Aang, Sokka en Aang zijn op weg naar een eiland in de vuurnatie om op tijd te zijn om met avatar Roku te praten.
Zuko ziet Appa vliegen en gaat erachteraan. Er ligt alleen een barricade van vuurschepen op de grens van de vuurnatie en het aarderijk. Aang besluit om er overheen te vliegen. Ondertussen worden ze aan alle kanten beschoten met vuurballen. Ook Zuko gaat erachteraan maar die wordt geraakt door een vuurbal van de vuurnatie.
Zhao besluit om Zuko te laten passeren en de rookpluim te volgen van Zuko's in brand staande schip. Zuko leidt hem dan naar de avatar toe. Zuko heeft het plannetje echter door en besluit op een klein schip zonder rook er tussenuit te knijpen.
Aang komt aan op het eiland waar Roku's draak hem heen gebracht had. Op het eiland staat een tempel. Ze gaan naar binnen. Binnen zijn een aantal beschermers van de tempel van de Avatar. Ze zijn alleen teleurgesteld in het wegblijven van de avatar voor zo'n lange tijd en vallen aan. Er is één beschermer die Aang, Sokka en Katara helpt en leidt hun naar een hal voor de kamer van Roku. De deur is echter gesloten. Alleen een avatar die de vier elementen goed beheerst kan hem alleen openmaken. Daarnaast kan het ook door 5 vuurmeesters. Sokka heeft het plan om nep vuurballen te maken en zo de kamer te openen. Dit mislukt, de sporen zien er echter echt uit. Toen de overige beschermers kwamen dachten ze dat de avatar binnen was.
Sokka, Katara, Momo en Lu yang overmeesteren de beschermers die de kamer openden, zodat Aang naar binnen kan. Aang is echter ook overmeesterd en wel door Zuko. Aang weet echter toch nog net de kamer in te glippen. Nu kan de kamer ook niet meer open en heeft Aang rustig de tijd om te praten.
Zhao komt ook binnen en erkent het slimme plan van Zuko. Het was alleen niet slim genoeg. Hij zegt dat de avatar toch ooit naar buiten moet komen.
Aang heeft in een visioen eens een komeet op de aarde af zien komen. Roku zegt dat door die komeet 100 jaar de vuurnatie de macht greep. De komeet zal terugkomen aan het eind van de zomer. Als dat gebeurt dan zal vuurheer Ozai zo sterk worden dat zelfs de avatar er niets meer aan kan doen. Aang moet de vuurheer verslaan voordat de komeet aankomt. Hij moet dus alle elementen hebben geleerd voordat de zomer afgelopen is. Roku vertelt dat hij een deel van Aang is en helpt Aang om zonder kleerscheuren uit de tempel te komen.
Aang verwoest de tempel met hulp van avatar Roku. Samen met Katara en Sokka weet hij te ontkomen.

UnagiAang vliegend


Sokka en kus van krijger